Jeuk


Vaak zien we als professionals al van ver dat de huid jeukt. De langwerpige schade (meestal vier lijnen naast elkaar) is vaak zichtbaar op de voor handen bereikbare huid. Maar als de patiënt dan jeuk of krabben ontkent, wordt het veel lastiger om het probleem aan te pakken. Daar zijn speciale technieken voor nodig, die zeker niet alle (dermatologie) professionals beheersen. Verwijzen naar een maatschappelijk werker of psycholoog is een optie, maar lang niet alle patiënten zijn daartoe te bewegen, buiten het feit dat je het ook eerst bespreekbaar moet maken met de patiënt.

In Utrecht bestaat het platform Jeuk en Eczeem, waarin verpleegkundigen ervaringen uitwisselen op dit vlak. In het UMC Utrecht is het programma 'omgaan met jeuk' ontstaan, dat veel handvatten biedt. Massage, ontspanning, habitat reversal technieken en het jeuk-krab programma zijn methodes om jeuk aan te pakken en onderdeel uitmaken van dit programma.

Maar als krabben lekker is, zal de aanpak anders moeten zijn. En ook als we de jeuk niet zien, maar de patiënt zegt wel dat de jeuk er is, is er ander werk aan de winkel. We lopen vaak tegen de grenzen van onze kennis aan en gaan op zoek naar mensen met meer kennis op het gebied van de psyche. Daarom is samenwerking zo belangrijk, het (h)erkennen van elkaars competenties is van groot belang voor de patiënt met jeuk.

Het thema van het EADV congres was 'building bridges' hetgeen zeer toepasselijk is op het gebied van jeuk. Gelukkig zijn er veel bruggen in aanbouw en ik hoop dat jullie mee willen bouwen. Ten faveure van de patiënt met jeuk uiteraard!