Tussen zin en onzin

Nu denk ik redelijke kennis te hebben van dermatologie en daardoor kritisch te zijn in wat werkzaam kan zijn bij deze klachten en wat onzin is, maar wat als je die kennis niet bezit? Hoe maak je dan het verschil tussen zin en onzin? Als je ten einde raad bent, bijvoorbeeld door jeuk of pijn, wat doe je dan?

Als professional richt ik me vaak op de websites die door professionals zijn gemaakt, de betrouwbaarheid daarvan zit wel goed. En als ik patient ben of zou zijn? Er zijn wel sites die door professionals worden gemaakt en een patiëntenversie hebben (als ik werkelijk patient zou zijn, zou ik wel geïrriteerd zijn door het woord patiëntenversie...alsof professionals een andere taal moeten spreken!). Maar er zijn ook patiëntenverenigingen die veel informatie geven en een goede verhouding hebben met de professionals, waardoor de informatie niet alleen op wetenschappelijke basis is, maar er ook direct een expert opinion aan toegevoegd is. Het lijkt mij dat je daar het meest mee geholpen bent. Goede, eerlijke informatie.

Daarom ben ik ook zo blij met de VMCE die een prachtig blad uitgeeft 'Gaaf' met heel veel patientenervaringen en uiteraard stichting Melanoom die datzelfde doet met hun blad 'Melanoom nieuws'. Ook Psoriasisvereniging Nederland heeft hun eigen blad 'Psoriasis'. Staat uw vereniging er niet bij? Kijk dan eens op Huidpatienten Nederland; zij vertegenwoordigen vele verenigingen van patiënten met huidaandoeningen.

Zinnig, lijkt mij.