Jeuk

De meeste huidaandoeningen gaan gepaard met jeuk. Zelfs meer dan ik mijzelf realiseerde, merkte ik toen ik tijdens het congres van de EADV een sessie van de ‘European sociëteit of dermatology and psychiatry’ bijwoonde. Jeuk bij eczeem, natuurlijk, psoriasis, maar ook ulcus cruris, hydradenitis en alopecia areata worden als jeukende huidaandoeningen genoemd.

Jeuk blijft natuurlijk een intrigerend fenomeen; als je voor een grote groep staat en op je hoofd krabbelt, na een minuut of tien iedereen het nadoet. Hoeveel jeuk heb je dan werkelijk?

Krabbelen jullie intussen al?

Lees meer...

Tussen zin en onzin

Eczeem, droge huid, huidklachten, haarverlies, dat zijn de meest gebruikte zoektermen op het gebied van dermatologie. En in de boeken staan als meest voorkomende alledaagse klachten eczeem, erytheem, jeuk, lokale zwelling van de huid en pustulae (puisten e.d.). Als ik met die klachten ga zoeken op internet, vind ik vooral bij woorden als eczeem en haarverlies allerlei sites met medicatie of lokale middelen waar 'men' baat bij heeft, maar van de wetenschappelijke waarde beperkt of helemaal niet aanwezig is.

Lees meer...